Wat is cranio?

Wat is cranio sacraal therapie nou eigenlijk?

Naast de ademhaling en de hartslag is het Cranio Sacraal systeem de derde levensfunctie van het lichaam. Dit stelsel wordt beschouwd als de ademhaling van onze hersenen en het zenuwstelsel. Het regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.

 

De naam Cranio Sacraal therapie is een verwijzing naar de twee uiteinden van ons bovenlichaam: vanuit de schedel (= cranium) wordt hersenvocht in golfbewegingen via de wervelkolom naar het heiligbeen/ stuitje (= sacrum) gepompt en weer terug omhoog. Het ritme waarin dat gebeurt is de basis voor Cranio Sacraal therapie: het zet bindweefsel, botten en organen in beweging. Een beperkte beweging betekent dat een verkramping is ontstaan door een (oude) emotionele of fysieke klacht.

 

Stukje geschiedenis.

Cranio Sacraal therapie is gebaseerd op de wetenschappelijke ontdekkingen van Dr. William Sutherland en Dr. John Upledger. Zij ontdekten dat het zenuwstelsel, dat zich binnen de Dura Mater bevindt, op een ritmische wijze beweegt, zoals de eb en vloed beweging van zee.

De Cranio Sacraal opleiding van Etienne Peirsman heeft een intuïtieve meditatieve aanpak wat meer bij mij past.

 

Wat betekent cranio sacraal voor mij?

Cranio sacraal sessie is voor mij een innerlijke reis, zoals een kronkelende rivier vol verrassende bochten, onverwachte draaikolken, verraderlijke stukken. Het heeft mij tot nu toe de weg gewezen naar onverwachte ervaringen van schoonheid en bezieling. Ik beschouw iedere reis als een aanzet voor een naar binnen gerichte beweging, een verinnerlijking, ik ervaar dit allemaal als een enorme verrijking van mijn geest. Cranio heeft mij veel moois gebracht!

 

Cranio ritme

Het cranio-sacrale ritme ontstaat door de beweging van het cranio-sacrale vocht dat gemaakt wordt in het derde en vierde ventrikel in de hersenen.Door een overloopsysteem vloeit ongeveer zes keer per minuut cranio-sacraal vocht uit de ventrikels in de venaire sinussen van de hersenen. Dit ritme van opgevoerde druk, overloop en onderdruk wordt het cranio-sacrale ritme genoemd. Het is te voelen bij het hoofd, maar ook op iedere willekeurige plaats in het lichaam. Het ritme bestaat naast een vloeistofbeweging ook uit een beweging van energie. Daarom is het ritme op verschillende niveaus te voelen.

 

In de loop van het leven slaat het lichaam allerlei trauma’s op, zowel lichamelijk als emotioneel; angst pijn, woede, verdriet en letsel. Hierdoor raakt het natuurlijke ritme uit balans en kan het niet meer optimaal functioneren.

Verstoringen in deze ritmische ‘ademhaling’ van het zenuwstelsel geven verstoringen in de hoeveelheid levensenergie die dit systeem maximaal kan bevatten. Deze verstoringen kunnen zich uiten op alle lagen van het fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam. Het Cranio-Sacrale ritme kan veranderen. Door het ritme te volgen en naar de verstoring te luisteren middels het toepassen van subtiele en zachte aanraking, kan het lichaam op diep niveau ontspannen en kunnen verstoringen als vanzelf oplossen. Hiermee ontstaat er weer ruimte waardoor het weefsel zijn taak weer maximaal kan uitvoeren.

Stilpunt

Tijdens een behandeling van het cranio sacrale systeem kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor herstel. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint perioden waarin het lichaam zich herstelt.

Stilpunt treedt op wanneer de productie van de Cranio-sacrale vloeistof tot stilstand komt en de eb en vloed beweging stil valt. Dit kan spontaan gebeuren tijdens een sessie, maar het kan ook een bewuste handeling zijn van de therapeut. Er kan nu een vloeistof uitwisseling plaats vinden op celniveau in het gehele lichaam waardoor helende krachten tot zelfwerkzaamheid worden geprikkeld.

 

Diep spierwerk ( of diep tisseu massage)

Wat ik interessant vind om te geven is diep spierwerk of diep tisseumassage. Deze methode bereikt de dieperliggende spieren.

Het helpt het lichaam om blokkades op te heffen. Door middel van langzame, diepe massagetechnieken met veel aandacht voor de spieren, wordt de 'energiestroom' verbeterd. De massage is vooral geschikt voor mensen met langdurige opgehoopte spanning in lichaam en geest. Door invoelend aan te raken; met interesse en zonder te oordelen; op deze manier kan ik je meer aanwezig laten voelen in je lichaam, verstekt het contact met je gevoel en heeft een heilzaam effect op fysieke, emotionele en psychische blokkades.

 

SER - Somato Emotioneel Release -

Soms is puur lichamelijk werk niet voldoende. Voelen we een blokkade die een emotionele historie heeft die nog niet opgelost is, dan is het mogelijk rechtsreeks met dit 'trauma' te praten. De cellen of de organen ('het trauma') hebben nog geen kans gehad om zich ook daadwerkelijk te uiten 'ze moeten hun verhaal kwijt'.

Vragen zoals: 'Is er een probleem, waar komt dit probleem vandaan, heb je iets te leren van deze situatie?', geven inzicht en zorgen voor respekt en ruimte om eindelijk eens alles naar buiten te brengen.

Eens de opgesloten emoties erkend en onderzocht zijn, is het lichaam klaar om het 'trauma' aan te pakken en los te laten.

SER is soms erg spectaculair om te zien en speelt zich zowel voor cliënt als practitioner af in een 'tijdloze trance'.

Ook zonder concrete klachten is een behandeling aan te bevelen om even tot jezelf te komen en de weldaad van diepe ontspanning te ervaren. Zo bevordert het je innerlijke rust en algeheel welbevinden.

 

Disclaimer en Credits: PDF

Behandelovereenkomst: PDF

 

 

Adres:Proeflokalen Zutphen

Vispoortplein 16

1e verdieping; ruimte 13a

7201 ET Zutphen

T:06-40054026

E: info@susannaredeker.nl

W: www.susannaredeker.nl

Kamer van koophandel: 66179602

onder naam van S.C. De vrije Stroom Zutphen

AGB-zorgverleners: 90102385

AGB-praktijk: 90061841

NCSV: 255- 0199

RBCZ : 202157R

S.C.A.G.: 15946

Website Design: susi-art; Susanna Redeker© 2010-2018