Cranio en de overgang

Cranio sacraal en de overgang

Rondom de overgang ben je vaak meer gevoelig voor stress. cranio sacraal kan een mooie manier zijn om deze stress te verminderen!

De stress in je lijf kan veel verschillende klachten geven. Bijvoorbeeld pijn in je nek, rug en schouders, hoofdpijn, buikklachten, last van harde geluiden, tintelingen, etc. Door de zachte heilzame behandeling met Cranio worden blokkades losgemaakt. Hierdoor krijgt je zelfherstellende vermogen een prikkel waardoor je lichaam en je hoofd de stress gaan loslaten. Vaak komen er ook emoties vrij, waarin er tijdens de behandeling ruimte is om deze te verwerken. Na een behandeling kan er ruimte ontstaan voor meer ontspanning in je dagelijkse leven.

Burn-out voorkomen

Cranio kan je helpen om je hoofd en je lijf weer met elkaar te verbinden. Als die twee in balans zijn dan kun je signalen van stress beter signaleren. Je leert dan eerder nee te zeggen, rust te nemen en beter voor jezelf te zorgen.

 

"Stress; hoe meer stress, hoe meer last van overgangsklachten!"

 

Stress en de overgang

Oestrogeen zorgt onder andere voor een evenwicht van parasympatisch en sympathisch zenuwstelsel. Meestal zijn we ons niet zo bewust van de activiteiten van dit zenuwstelsel, omdat ze 'autonoom'verlopen.

Veranderingen en schommelingen in dat oestrogeen, zoals die er tijdens de overgang voortdurend zijn, geven ons zenuwstelsel steeds wisselende boodschappen: innerlijke stress.

Omdat we van binnenuit stress ervaren in de overgang, kunnen bestaande verplichtingen, bezigheden, inspanningen e.d. ervoor zorgen dat we teveel stress krijgen, terwijl we die in eerste instantie dikwijls niet kunnen plaatsen

Er zijn vier verschillende stresssymptomen die zich kunnen uiten. Dit kan lichamelijk zijn: pijn aan je rug, nek of hoofdpijn, maar ook psychisch. Je kunt bijvoorbeeld prikkelbaar worden. Tot slot kan ook het gedrag en de helderheid van het denken beïnvloed worden.

 

Wat is de overgang nou eigenlijk?

De overgang is de levensfase waarbij je van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode gaat. De hormonen in het lichaam van de vrouw moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. De gehele periode van de overgang kan wel zeven tot tien jaar duren. Veel mensen denken dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn. Maar met de menopauze bedoelen we alleen de laatste menstruatie.

 

Het begin van de overgang

Voor veel vrouwen begint de overgang als ze hun 40e zijn gepasseerd. Gemiddeld is de menopauze, de laatste menstruatie, voor veel vrouwen rond het 50e levensjaar. Sommige vrouwen kunnen echter al veel eerder in de overgang komen. Al ver voor de menopauze kunnen vrouwen de symptomen ervaren. Sommige vrouwen kunnen maanden of jaren eerder last krijgen.

 

Oorzaak van de overgang

Oestrogeen-daling zorgt voor overgangsklachten

Als uw eicellen en eierstokken zijn uitgewerkt, maken ze geen oestrogeen meer aan. Toch heeft uw lichaam dit hormoon nodig voor:

 • de opbouw van botten en weefsels
 • bescherming tegen botontkalking
 • bescherming tegen hart- en vaatziekten

Daarom neemt uw vetweefsel de productie van oestrogeen over. Die extra kilo’s die veel vrouwen erbij krijgen na de menopauze hebben dus wel degelijk een functie! Het vetweefsel maakt alleen veel minder oestrogeen dan de eierstokken al die jaren hebben gedaan. Aan die nieuwe situatie moet uw lichaam wennen. De overgang naar een nieuw hormonaal evenwicht duurt gemiddeld zo’n vier jaar. Het gaat vaak samen met allerlei overgangsklachten doordat het overgangsproces de nodige lichamelijke en emotionele veranderingen met zich meebrengt.

 

Overgangsklachten: opvliegers en andere verschijnselen

Bij de overgang denkt u waarschijnlijk vooral aan opvliegers. Logisch, want veel vrouwen hebben hier last van. Maar er zijn veel meer overgangsklachten waar u mee te maken kunt krijgen.

 

De meest voorkomende verschijnselen van de overgang zijn:

 • opvliegers
 • (nachtelijke) transpiratie
 • stemmingswisselingen
 • hoofdpijn
 • droge ogen
 • gewrichtsklachten
 • hartkloppingen
 • innerlijke onrust
 • prikkelbaarheid
 • slapeloosheid
 • neerslachtigheid
 • gewichtstoename
 • vergeetachtigheid
 • vaginale droogheid (droge vagina)
 • verminderd libido en minder zin in seks
 • huidveroudering
 • menstruatie en bruine afscheiding
 • botafbraak

 

Je voeding

Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt en kan zelfs een slecht humeur veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat een voedingspatroon met veel transvetten en verzadigde vetten de kans op depressies lijkt te vergroten. Terwijl diëten rijk aan omega-3 juist een positieve invloed op je stemming hebben.

Voeding die bestaat uit slechte koolhydraten (wit brood, witte pasta en suiker) zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel en dat heeft een tot gevolg dat je energiepeil en humeur ook pieken en vooral dalen krijgen.

Zorg voor een uitgebalanceerd eetpatroon dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Kies voor gezonde vetten en laat voedsel met suiker en ongezonde vetten zo veel mogelijk liggen.

 

Meer over Cranio Sacraal: peirsman cranio sacraal academie

Disclaimer en Credits: PDF

Behandelovereenkomst: PDF

 

CRANIO SACRAAL | CRANIO IS GOED VOOR... | STERVENSBEGELEIDING |TARIEVEN

 

 

Pre-menopauze

In de eerste fase van de overgang gaan je hormonen steeds meer schommelen. Je eierstokken stoppen langzaam met het aanmaken van het hormoon oestrogeen.

 

Menopauze

De laatste menstruatie heet de ‘menopauze’. Het woord is opgemaakt uit de Griekse woorden meno (maand) en pausein (stoppen).

 

Post-menopauze

De post-menopauze komt voor in de jaren na de menopauze. Gedurende deze periode zullen de symptomen afnemen. Het risico op bepaalde ziekten, waaronder osteoporose en hart- en vaatziekten neemt toe.

 

 

 

Website Design: susi-art; Susanna Redeker© 2010-2018

 

Adres:Proeflokalen Zutphen

Vispoortplein 16

1e verdieping; ruimte 13a

7201 ET Zutphen

T:06-40054026

E: info@susannaredeker.nl

W: www.susannaredeker.nl

Kamer van koophandel: 66179602

onder naam van S.C. De vrije Stroom Zutphen

AGB-zorgverleners: 90102385

AGB-praktijk: 90061841

NCSV: 255- 0199

RBCZ : 202157R

S.C.A.G.: 15946